Kickboksen Toen en nu

 

Kickboksen Toen en nu

`Vroeger waren de mannen van staal en de boten van hout’. Zei kickbokstrainer Mike Passenier in een interview in aanloop naar de eerste ring ontmoeting tussen Badr Hari en Rico Verhoeven (2016). Een uitspraak doelend over de verschillen tussen generatie kickboksers van de oude K! toernooien en de huidige Glory kickboks evenementen.

Al jaren vechten Nederlanders mee aan de top van de wereld. Het waren Nederlandse vechters zoals Remy Bonjasky, Ernesto Hoost, Peter Aerts, Sammy Schilt en Badr Hari die de geschiedenis boeken ingingen als kickboks legendes. Zij vochten in toernooien waarin ze de aller beste kickboksers ter wereld moesten verslaan in wedstrijden van 5 rondes x 3 minuten. Om naar huis te kunnen gaan met een flink geld bedrag en de titel K-1 World champion, moesten de vechters die na de eerder gevochten  kwalificatie rondes de finale wisten te bereiken 3 wedstrijden winnen op een avond. Van de 18 georganiseerde toernooien won 15 maal een Nederlandse vechter.

Hoe deden die Nederlanders dat? Hoe vecht je 3 lood zware wedstrijden op een avond. Waren deze mannen vroeger echt van staal?

Zes of zeven dagen per week uren lang kei hard trainen. Trainingen die gericht waren op sparren, techniek verbeteren, joggen en lichaam oefeningen die afkomstig waren uit het leger. De grote kickboks gyms van die tijd lieten er geen gras over groeien. Als je wil winnen moet je beulen, vonden ze. Tel daarbij de enorm goede kijk op het spelletje en een team vol gewaagde sparring partners van hoog niveau op en je kunt de wereld meerdere jaren lang domineren.

Het wereld niveau groet snel. Ze keken af bij de Nederlanders.

Er is in de tussentijd heel veel veranderd. Waar vroeger de K-1 als overkoepelende organisatie overheerste zijn er nu meerdere reuze organisaties staan nu ook organisaties als. Glory, One fc, Enfusion, WfL, Bellator, en UFC als grootste. Veel meer podiums voor wereld toppers om hun talenten te laten zien. Het wereld niveau groeit ontzettend snel. Er word veel van ons land afgekeken, Nederlanderse top vechters worden overal ter wereld uit genodigd om clinics te geven, top trainers emigreren naar andere landen om daar sport scholen op te zetten. En de nieuwe aanwas in Nederland is klein. Doordat het merendeel van de trainers en kickboksscholen in ons land niet in het bezit zijn van een goed diploma en kennis, halen vechters niet het maximale van wat hen kunnen.

Toch is er hoop voor de Nederlanders. De manier van trainen van tegenwoordig heeft zich enorm ontwikkeld. Om een atleet te krijgen met de fitheid van Rico Verhoeven is maatwerk nodig. Opleidingen en sommige kickboksscholenscholen zijn hier al heel erg ver mee. Periodiseren word dit genoemd. Kort gezegd word het begin punt van de vechter vast gelegd doormiddel van testen en metingen. En word het einddoel bepaald. Door de weg naar het einddoel vast te leggen kun je trainen op al de plus en minpunten van de vechter, staat de vechter volledig getraind in de ring, is de vechter ruim op tijd op gewicht, en het belangrijkste punt de arbeid rust verhouding word afgemeten. Hierdoor word overtraining voorkomen en kan de vechter alles geven in de ring.

Dus?
In vergelijking met vroeger zijn de trainingen van tegenwoordig van een hoger niveau. Vechters verschijnen fitter in de ring omdat energie vreters als overtraining en weight cutting worden voorkomen. Met de oldscool training werden de vechters disciplinair gedrild. Of je door bleef trainen hangt af van je karakter. Zo wordt het voor deze generatie makkelijker om bij zware partijen door te zetten. Kies je voorkeur.25 - 2 - 2020
 
personal training
Ervaar sporten onder persoonlijke en professionele begeleiding. Tijdens de training werken we niet alleen aan je technieken, maar ook aan het opbouwen van conditie en een beter zelfbeeld.
Kinder (kick)boksen
Speciaal voor de kids van 6 t/m 12 jaar. op een leuke en speelse manier maken we kennis met de wereld van kickboksen. Het combineren van technieken en conditie opbouwen in een leuk kinderjasje
Techniek training
Deze les staat helemaal in het teken van kickboksen. Het leren van de juiste technieken, opbouwen van conditie en op een gezonde manier sporten.
Fit boksen (bokspilaar)
Een leuke (intensieve) training die iedereen kan volgen! Werken aan je conditie, technieken en afsluiten met een echte Buik-Billen-Benen workout!
A winner never quits, a quiter never wins